Teoretisk ramme

Stå ikke i stampe - brug din rampe

Du er her:  Brug din rampe  >  Om projektet Metoden  >  Teoretisk ramme

 

Teoretisk ramme

 

Generelt om metoden ”Du bestemmer”


”Du bestemmer” metoden er udviklet af psykolog og adfærdsforsker Elisabeth Arborelius, Institut for Samfundsmedicin, Linköping i 1986. Metoden er oversat til dansk af Ringkøbing Amt, og videreudviklet til at kunne anvendes på mange forskellige befolkningsgrupper, herunder unge, voksne, ældre mm.


Metoden baserer sig på en tilgang, hvorfra navnet også stammer – at det er borgeren, der bestemmer. Metodens kerneprincipper er frivillighed og vurderingsfrihed. Det betyder, at det er frivilligt, om man ønsker at deltage, og det er ligeledes op til den enkelte deltager frit at vurdere og træffe egne beslutninger. Projektmedarbejderen/jobkonsulenten stiller sig til rådighed som samtalepartner og facilitator i forhold til, at deltageren kan træffe disse vurderinger og beslutninger.


Formålet med ”Du bestemmer”


Formålet med metoden er blandt andet at stimulere refleksion og personlig ansvarlighed blandt borgeren samt at facilitere udvikling og afklaring, således han/hun bedre bliver i stand til at prioritere, hvad der konkret skal arbejdes hen imod. Derved skabes en oplevelse af ejerskab over borgerens eget liv – netop det liv som vedkommende selv er ekspert på.


Se ”Du bestemmer” metoden i sin helhed via linket:

http://www.defactum.dk/publikationer/ShowPublication?id=193&pageId=309986 

midt_logo_gengivelse_14